Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym
Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowym i limonką stworzyło wspaniały sos.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników.
Składniki:
- pęczek dymki
- mały pęczek świeżej kolendry
- 400g wieprzowiny (schab)
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- opakowanie mini kolb kukurydzy
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W dużej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pokrojoną w plasterki dymkę i drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania odkryć, dodać małe kolby kukurydzy i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, dodać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Mmmmm... coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńJa rowniez :) I na prawde bylo przepyszne ;)
Usuń