Printfriendly

Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowym i limonką stworzyło wspaniały sos. 
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników. 

Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

Składniki:
  • pęczek dymki
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 400g wieprzowiny (schab)
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • opakowanie mini kolb kukurydzy
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia


Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym


Przygotowanie:

W dużej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pokrojoną w plasterki dymkę i drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania odkryć, dodać małe kolby kukurydzy i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, dodać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast z ryżem jaśminowym. 


Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmmmm... coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger