Dynia w mleku kokosowym
7.10.14
6
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
przekąska
Rozpoczął się sezon na dynie :) Bardzo mnie to cieszy, ponieważ uwielbiam to warzywo, można bowiem z niego wyczarować mnóstwo wspaniałych i przepysznych potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dziś postanowiłam przygotować danie wytrawne, lekko ostre, a dzięki zawartości imbiru - przyjemnie rozgrzewające. Przygotowałam dynię w mleku kokosowym z dodatkiem chili - pychotka.
Składniki:
- 200ml mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2,5cm kawałek swierzego imbiru
- 700g dyni
- sól, pieprz
- papryczka chili
- swierza kolendra do dekoracji
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mleko kokosowe z czerwoną pastą curry i cukrem. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż na nim czosnek wycisnięty przez praskę i imbir starty na drobnej tarce, aż lekko zbrazowieją. Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę dynię, chwilę przesmaż. Wlej mleko kokosowe, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut aż dynia lekko zmieknie, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj udekorowane drobno pokrojonym chili i listkami kolendry.
Smacznego!
na pewno by mi zasmakowała dynia w takim wydaniu!
OdpowiedzUsuńJestem pewna, ze by ci smakowala ;) polecam :)
UsuńŚwietne danie, bardzo rozgrzewające !
OdpowiedzUsuńO tak! takie slodko - pikantno - grzejace ;)
UsuńPięknie wygląda i na pewno pyszne było.
OdpowiedzUsuńlubię takie smaki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń