czwartek, 12 lutego 2015

Carpaccio z pomarańczy

Dziś chciałabym zaproponować Wam lekki i na przekór zimie, letni deser. Carpaccio z pomarańczy jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co z pewnością wielu z Was doceni. A co najważniejsze jest pyszne i niezwykle efektowne. Idealne dla łasuchów dbających o sylwetkę;) Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "La Dolche Diet".

Carpaccio z pomarańczy

Składniki:
  • 2-3 pomarańcze
  • pół granatu
  • szczypta cynamonu
  • kawałek gorzkiej czekolady
  • cukier puder (opcjonalnie)
Carpaccio z pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze delikatnie obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z białej błonki, pokroić w poprzek na plastry grubości około pół centymetra. Następnie plastry pomarańczy układać na dużym, płaskim talerzu, tak aby lekko na siebie nachodziły. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, ja pominęłam, gdyż owoce są wystarczająco słodkie) i cynamonem, następnie ziarenkami granatu i gorzką czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Podawać.

Carpaccio z pomarańczy

Smacznego!


3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...