Carpaccio z pomarańczy
12.2.15
3
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
czekolada
,
danie wegetariańskie
,
deser
,
granat
,
Kulinaria
,
pomarańcza
,
sałatka
,
Walentynki
Dziś chciałabym zaproponować Wam lekki i na przekór zimie, letni deser. Carpaccio z pomarańczy jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co z pewnością wielu z Was doceni. A co najważniejsze jest pyszne i niezwykle efektowne. Idealne dla łasuchów dbających o sylwetkę;)
Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "La Dolche Diet".
Składniki:
- 2-3 pomarańcze
- pół granatu
- szczypta cynamonu
- kawałek gorzkiej czekolady
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomarańcze delikatnie obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z białej błonki, pokroić w poprzek na plastry grubości około pół centymetra. Następnie plastry pomarańczy układać na dużym, płaskim talerzu, tak aby lekko na siebie nachodziły. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, ja pominęłam, gdyż owoce są wystarczająco słodkie) i cynamonem, następnie ziarenkami granatu i gorzką czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Podawać.
Smacznego!
pyszna i zdrowa przystawka!
OdpowiedzUsuńkolorowo i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńO tak! Ciesze sie, ze sie podoba :)
OdpowiedzUsuń