Krem groszkowy z miętą
17.3.15
11
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
groszek
,
Kulinaria
,
mięta
,
zupa
Dziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego też postanowiłyśmy wspólnie z Gin, Lejdi, i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosną, która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;)
Zdecydowałam przygotować bardzo szybką, lekką i jednocześnie przepyszną zupę krem z zielonego groszku z miętą. Zupa jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Można ją jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam!
Na blogu możecie znaleźć kilka innych zup z zielonego groszku, który bardzo lubię, a przygotowanie takich zup jest niezmiernie łatwe, a ich kolor po prostu fantastyczny. Szczególnie polecam zupę z zielonego groszku z rukwią wodną
Na blogu możecie znaleźć kilka innych zup z zielonego groszku, który bardzo lubię, a przygotowanie takich zup jest niezmiernie łatwe, a ich kolor po prostu fantastyczny. Szczególnie polecam zupę z zielonego groszku z rukwią wodną
- łyżka oliwy
- 4-5 łodyg dymki
- 1 ząbek czosnku
- 500g mrożonego zielonego groszku
- 500ml wrzątku
- łyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)
- pęczek mięty
- sok z polowy cytryny
- szczypta cukru
- sol, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą.
Smacznego!
Ma fantastyczny kolor, taki żywy, cudownie wiosenny :)
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być :)
Nie da sie ukryc - byla pyszna ;)
Usuńta nuta mięty to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńoo takie połączenie chodzi za mną już długo;) słyszałam, że groszek z miętą świetnie współgrają
OdpowiedzUsuńOwszem, groszek i mieta to swietne polaczenie! Polecam!
Usuńzielono tak i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie groszku i mięty podobno jest znakomite. Wypróbuję następnym razem. Tymczasem ja zapraszam do siebie na zupkę groszkową z estragonem ;)
OdpowiedzUsuńTak, jest swietne! Goraco polecam;)
UsuńDziękuję za zgłoszenie przepisu do tradycyjnej akcji Zielono mi, ale baner, który zamieściłaś, nie prowadzi do mnie, tylko do akcji alternatywnej, założonej przez osobę, która nie wiedziała, że ja taką akcję organizuję od 6 lat.
OdpowiedzUsuńUprzejmie proszę o zamieszczenie jedynego właściwego banera: http://pinkcake.blox.pl/2015/03/Zielono-mi-Czas-zaczac.html
Pozdrawiam zielono :)
Dodałam banerek Twojej akcji, jednak nie ma chyba wyłączności na prowadzenie akcji kulinarnej (zabawy w internecie), tym bardziej że Twoją akcje trudniej znaleźć, ponieważ nie ma jej w agregatorach.
Usuń