Pieczarki zapiekane z jajkiem
20.4.15
4
Banalne
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
Kulinaria
,
pieczarki
,
przekąska
,
przystawka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
W związku z pieczarkowym tygodniem przygotowałam pieczarki zapiekane z jajkiem. Jajko i pieczarki to idealne połączenie, dodatkowo doprawiłam je czosnkiem, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste. Jest to zestaw typowo śniadaniowy, ale myślę że równie dobrze sprawdzi się jako popołudniowa przekąska. Polecam!
Składniki:
- 4 duże pieczarki (portobello)
- 4 małe jajka
- oliwa
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- dymka do przybrania
Przygotowanie:
Pieczarki delikatnie obrać, usunąć nóżki, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka wbić do miseczki, a następnie delikatnie przełożyć na pieczarki. Jajka delikatnie oprószyć solą i pieprzem oraz papryką. Wstawić na niższą półkę piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, do czasu aż białko dobrze się zetnie. Posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Smacznego!
Dzisiaj kupuję portobello, przekonałaś mnie, że bez nich nie dam rady w tej edycji akcji ;) Takie z jajkiem zrobię do obiadu chyba, choć tak jak piszesz na śniadanko też byłyby znakomite. Czekam na przepis w akcji :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, taka pieczarka z jajkiem fajnie pasowalaby do obiadu (ziemniaczkow i jakiegos mieska) ;) Musze tak kiedys zrobic ;)
UsuńJakie śliczne pieczarkowe miseczki. Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się, że się podobają :)
Usuń