poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pieczarki zapiekane z jajkiem

W związku z pieczarkowym tygodniem przygotowałam pieczarki zapiekane z jajkiem. Jajko i pieczarki to idealne połączenie, dodatkowo doprawiłam je czosnkiem, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste. Jest to zestaw typowo śniadaniowy, ale myślę że równie dobrze sprawdzi się jako popołudniowa przekąska. Polecam!

Pieczarki zapiekane z jajkiem

Składniki:
  • 4 duże pieczarki (portobello)
  • 4 małe jajka
  • oliwa
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • dymka do przybrania

Pieczarki zapiekane z jajkiem

Przygotowanie:


Pieczarki delikatnie obrać, usunąć nóżki, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka wbić do miseczki, a następnie delikatnie przełożyć na pieczarki. Jajka delikatnie oprószyć solą i pieprzem oraz papryką. Wstawić na niższą półkę piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, do czasu aż białko dobrze się zetnie. Posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać. 

Pieczarki zapiekane z jajkiem

Smacznego!
 Niedocenione Jajko

4 komentarze:

  1. Dzisiaj kupuję portobello, przekonałaś mnie, że bez nich nie dam rady w tej edycji akcji ;) Takie z jajkiem zrobię do obiadu chyba, choć tak jak piszesz na śniadanko też byłyby znakomite. Czekam na przepis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, taka pieczarka z jajkiem fajnie pasowalaby do obiadu (ziemniaczkow i jakiegos mieska) ;) Musze tak kiedys zrobic ;)

      Usuń
  2. Jakie śliczne pieczarkowe miseczki. Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Cieszę się, że się podobają :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...