poniedziałek, 18 maja 2015

Kurczak w zielonym pesto

Dziś wspólnie z Panną Malwinną, Zuzią, Mopsem i Mirabelką postanowiłyśmy przygotować danie z wykorzystaniem pesto. Pesto może być przygotowane z dowolnych zielonych liści (np. rzodkiewki), ja jednak zdecydowałam się na tradycyjne - bazyliowe. Takie domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż to kupne w słoiczkach. Ja postanowiłam wykorzystać pesto, które przygotowałam wczoraj do mozzarelli z pomidorami. Doszłam do wniosku, że zielone pesto z bazylii będzie idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i w ten sposób powstało bardzo proste, szybkie, pięknie pachnące i wyśmienicie smakujące danie - kurczak w zielonym pesto. Polecam!


kurczak w pesto

Składniki:
  • 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w grubsze paski. Ja użyłam, mięsa z wyfiletowanych udek z kurczaka, jest ono bardziej soczyste.
  • zielone pesto
  • sól, pieprz
  • pół kulki mozzarelli
  • słodka i ostra papryka (opcjonalnie)

kurczak w zielonym pesto

Przygotowanie:


Naczynie żaroodporne posmarować pesto. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w pesto i ułożyć w naczyniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Kilka minut przed końcem pieczenia mięso posypać mozzarellą i opcjonalnie oprószyć słodką i ostrą papryką. Podawać z pomidorami.


piers z kurczaka w zielonym pesto


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Połączenie pesto i kurczaka- to musi być nieziemskie! :) Pozdrawiam
    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, to połączenie jest fantastyczne - gorąco polecam wypróbować! :)

      Usuń
  2. Ja robiłam kiedyś rybę w pesto. Była przepyszna. Kurczak pewnie też doskonale się komponuje. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba w pesto... tego z kolei ja muszę spróbować ;)
      A kurczaczek był na prawdę super - polecam!

      Usuń
  3. Smaczny pomysł na kurczaka, wiosennie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny pomysł na kurczaka, wiosennie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mimo, że robiłam pesto z różnych liści, to bazyliowe jest też moim ulubionym! Dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...