Pomidory z mozzarellą w domowym pesto
17.5.15
7
Banalne
,
bazylia
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
mozzarrella
,
pomidory
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
,
Walentynki
Dziś zapraszam Was na bardzo proste, szybkie, ale oczywiście niezwykle smaczne danie, które idealnie nadaje się na wiosenny czy letni stół, np. jako dodatek do grilla lub do samodzielnego jedzenia - pomidory z mozzarellą w domowym pesto ;) Połączenie pomidorów z mozzarellą jest Wam z pewnością znane, ja dodałam do niego jeszcze domowe pesto, wszystko skropiłam oliwą i sokiem z cytryny. Efekt okazał się rewelacyjny i wszystkim tę banalną potrawę gorąco polecam. Przepis na pesto podpatrzyłam u Jamiego w "Daniach w 30 minut", zmieniłam jednak nieco proporcje.
Składniki:
- duży pęczek bazylii
- 50g parmezanu (może być nieco mniej)
- 50g orzeszków pinii
- 70ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2-3 ząbki czosnku
- sól pieprz
- kilka dojrzałych pomidorów pokrojonych w plastry
- opakowanie mozzarelli w kuleczkach
Przygotowanie:
Bazylię, parmezan, czosnek i orzeszki pinii dokładnie zmiksować, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Pesto gotowe! :)
Odsączoną mozzarellę delikatnie wymieszać z dwoma łyżeczkami świeżego pesto.
Na talerzu ułożyć pokrojone pomidory, na środku położyć mozzarellę z pesto. Wszystko skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Smacznego!
podoba mi się Twój pomysł! przyjemna przystaweczka.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się,że się podoba ;) Muszę tylko dodać, że jest bardzo smaczna ;)
UsuńNigdy nie jadłam mozzarelli w takim wydaniu, ale bardzo mi się podoba to połączenie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz to koniecznie nadrobić! Takie połączenie jest po prostu rewelacyjne!
UsuńJa bym tę sałatkę nazwała "podkręcone caprese" :P Musi być pyszna w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńChętnie z takim pesto wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! ;)
Usuń