niedziela, 5 lipca 2015

Jajko flamenco



Dziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam. 


Jajko flamenco, pomysł na śniadanie, co na śniadanie,


Składniki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie pomidory
  • łyżka natki pietruszki
  • pół puszki kukurydzy
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Jajko flamenco, pomysł na śniadanie, co na śniadanie,

Przygotowanie


Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż papryka zmięknie. Następnie dodać obrane, pozbawione nasion i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, pikantną i wędzoną papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie  warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Natychmiast podawać.

Jajko flamenco, pomysł na śniadanie, co na śniadanie,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...