Jajko flamenco
5.7.15
0
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
kuchnia hiszpańska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
powolne
,
śniadanie
Dziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 4 średnie pomidory
- łyżka natki pietruszki
- pół puszki kukurydzy
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż papryka zmięknie. Następnie dodać obrane, pozbawione nasion i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, pikantną i wędzoną papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.