Dolma - faszerowana papryka
11.8.15
4
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
mięso
,
mięso mielone
,
papryka
,
ryż

Mięsny wtorek
Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się przygotować wydanie mięsne i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Dobrze doprawione mięso z nutą cynamonu i słodkich rodzynek - rewelacja! Danie jest nieco pracochłonne, ale na prawdę pyszne! Zdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:)
Składniki:
Farsz:
- 5-6 średnich papryk podobnej wielkości
- 100g ryżu
- 200-250g mielonej wołowiny (chudej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 garście rodzynek
- 2 garście orzeszków pinii
- 2 łyżki suszonej mięty
- 2-3 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy

Sos:
- 200ml przecieru pomidorowego
- 200ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryz i przesmażyć go do czasu aż również bezie szklisty (półprzejrzysty).
W międzyczasie przygotować papryki - delikatnie odciąć wierzchołek od strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryk.
Do przesmażonego ryżu dodać mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut.
Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu.
Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu aż papryki będą miękkie.
Podawać natychmiast!
Smacznego!
Uwielbiam faszerowaną paprykę. W takiej aromatycznej wersji jeszcze nie próbowałam. Zapraszam do dodania do mojej akcji ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam wypróbować - taka lekko słodka wersja jest bardzo smaczna!
UsuńUwielbiam faszerowaną paprykę :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to polecam, tę wersję - jest pyszna ;)
Usuń