Sałatka turecka - piyaz
10.8.15
3
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
fasola
,
kuchnia arabska
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
pomidory
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
W tym miesiącu trwa turecka akcja u Emilii z bloga Turcja od kuchni, w związku z tym również u mnie na blogu pojawi się kilka przepisów z charakterystycznych dla tego kraju. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami, jako pierwsze danie z tej kuchni postanowiłam przygotować sałatkę turecka - piyaz, jest to sałatka fasolowa z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku. Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy". Sałatkę bardzo polecam, tym bardziej, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a schłodzona stanowi idealną przekąskę na upalne dni.
Składniki:
- puszka białej fasoli (400g)
- puszka fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g)
- 1 czerwona cebula
- 2-3 pomidory
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki natki pietruszki
- szczypta sumaku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, dodać do fasoli wraz z posiekaną natką pietruszki.
W niewielkiej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i sumakiem, dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę i wszystko delikatnie wymieszać. Jajka pokroić w ćwiartki lub ósemki i udekorować nimi sałatkę, można także pokroić je drobniej (w dużą kostkę) i wrzucić do sałatki.
Smacznego!
Pożywna i na pewno smaczna. A do tego pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, byla pyszna :)
UsuńPrzepięknie podana :)
OdpowiedzUsuń