Printfriendly

Sałatka turecka - piyaz

W tym miesiącu trwa turecka akcja u Emilii z bloga Turcja od kuchni, w związku z tym również u mnie na blogu pojawi się kilka przepisów z charakterystycznych dla tego kraju. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami, jako pierwsze danie z tej kuchni postanowiłam przygotować sałatkę turecka - piyaz, jest to sałatka fasolowa z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku. Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy". Sałatkę bardzo polecam, tym bardziej, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a schłodzona stanowi idealną przekąskę na upalne dni. 


Sałatka fasolowa,

Składniki
  • puszka białej fasoli (400g)
  • puszka fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 pomidory
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypta sumaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sałatka fasolowa,

Przygotowanie


Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, dodać do fasoli wraz z posiekaną natką pietruszki.
W niewielkiej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i sumakiem, dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę i wszystko delikatnie wymieszać. Jajka pokroić w ćwiartki lub ósemki i udekorować nimi sałatkę, można także pokroić je drobniej (w dużą kostkę) i wrzucić do sałatki.

Sałatka fasolowa,

Smacznego!


  

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger