Curry z jajkiem
31.7.15
0
bez glutenu
,
danie główne
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
Szybkie (do pół godziny)
Wege piątek
Na curry z jajkiem miałam ochotę już od bardzo dawna, jednak jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu lub zwyczajnie miałam akurat co innego w planach. Jednak wczoraj przeglądając stronę Curry nad Comfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest to ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę, że wszyscy chętnie takie danie zjedzą. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- niewielka garść liści curry (użyłam suszonych)
- niewielki kawałek laski cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 cebula
- 1 zielone chili
- puszka krojonych pomidorów
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 200ml mleka (szklanka)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim liście curry, laskę cynamonu i nasiona kozieradki. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę chilli chwilę smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać ostrą paprykę, przyprawę curry i kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać pomidory i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotować, po czym dodać przekrojone na połówki jajka i gotować na niewielkim ogniu prze kilka kolejnych minut, aż jajka się podgrzeją i przejdą aromatem sosu. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.