wtorek, 18 sierpnia 2015

Turecki szaszłyk - sis tavuk

Mięsny wtorek


Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje), idealnie nadaje się na taką okazję. Tureckie szaszłyki należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym. 


Turecki szaszłyk - sis tavuk

Składniki:
  • 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste)
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

Turecki szaszłyk - sis tavuk

Przygotowanie:


Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki.

Turecki szaszłyk - sis tavuk

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...