czwartek, 8 października 2015

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Po dłuższej przerwie spowodowanej wakacyjnym wyjazdem, a następnie długim czasem dochodzenia do siebie po urlopie, wracam do gotowania. Jesień to taka piękna pora, kiedy chce się mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z tuńczykiem i pomidorkami wg przepisu Jamiego Olivera. Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam:

makaron z tuńczykiem i pomidorami,
Składniki:
  • 200g spaghetti (w oryginale bucatini)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chili
  • 2 fileciki anchovy
  • 200g pomidorków wiśniowych
  • puszka tuńczyka w oleju (180g)
  • 1 łyżka drobnych kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • 100g rukoli
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

makaron z tuńczykiem,

Przygotowanie:


Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać kapary i poprzekrawane na pół pomidorki. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać.  

makaron z tuńczykiem,

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widzę, że chilli u Ciebie pokrojone w większe kawałki i z pesteczkami. Ja posiekałam drobniutko i bez pestek i w ogóle praktycznie nie czuliśmy jej ostrości. A jak było u Ciebie? Dziękuję za to pyszne wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wkroiłam tam prawie cale, spore chili z pestkami, bo lubimy ostrzejsze potrawy, ale w ogóle go nie czułam, chyba to chili jakieś nie ostre jest ;) Ale danie ogólnie bardzo smaczne, fajne, proste i szybkie - idealne na błyskawiczny obiad po pracy :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...