wtorek, 26 stycznia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Z przygotowaniem gołąbków nosiłam się już od bardzo dawna, ale ponieważ jest to dość praco- i czasochłonna zabawa, jakoś nigdy nie mogłam się do nich zabrać. Długie zimowe wieczory sprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki natomiast gotowałam w wolnowarze, bardziej może znanym jako slow cooker. Jeżeli macie ochotę poczytać o tym urządzeniu, przymierzam się do napisania posta o tym specyficznym garnku. 
Po nieco inna wersje gołąbków zajrzyjcie do Malwiny z bloga Filozofia Samku.

gołąbki, gołąbki z kasza gryczana i pieczarkami, jak zrobić gołąbki, gołąbki z wolnowara,


Składniki:

Na farsz:
  • 200g boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 500g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia

Na sos:
  • 0,5 cebuli
  • 500g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Na gołąbki:
  • 1 średnia kapusta włoska


gołąbki, gołąbki z kasza gryczana i pieczarkami, jak zrobić gołąbki, gołąbki z wolnowara,

Przygotowanie:

Przygotowanie farszu:

Kaszę ugotować al dente, wyjąć z torebki i przesypać do miski.

Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na zimną patelnię. Na niewielkim ogniu, powoli podgrzewać boczek aż tłuszcz zacznie się wytapiać, gdy będzie go już dość dużo dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i powoli smażyć, do czasu aż cebula zmięknie, a boczek się przyrumieni. 

Pieczarki pokroić na średniej wielkości (wg uznania) kawałki i dodać do cebuli, gdy ta będzie już miękka. Smażyć chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić, aby farsz ostygł. 
Gdy farsz będzie zimny, doprawić do smaku i wbić jajko - dokładnie wymieszać.

Przygotowanie kapusty:

Odkroić dolną część głąba i delikatnie zdejmować kolejne liście. 
W dużym garnku zagotować posoloną wodę (ok. 1 łyżeczki soli). Liście kapusty wkładać partiami i gotować pod przykryciem do czasu aż lekko zmiękną (będą al dente). Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową lub szczypcami i układać na talerzu, aby ostygły. 

Przygotowanie gołąbków:

Liść kapusty ułożyć głąbem do siebie, wewnętrzna stroną do góry. Nakładać farsz, jednak nie za dużo, aby liść można było zwinąć. Brzegi liścia złożyć do wewnątrz, a następnie delikatnie, ale dość ciasno zwijać liść od siebie. Gołąbki układać na talerzu/desce lub od razu w naczyniu do gotowania/pieczenia zawiniętą częścią do dołu.

Gotowanie gołąbków:

Naczynie do gotowania wyłożyć liśćmi kapusty (wierzchnimi lub tymi które się podarły). U mnie było to naczynie od wolnowara, gołąbki można także zapiekać/gotować w naczyniu żaroodpornym (ceramicznym lub żeliwnym), a nawet w garnku z grubym dnem na palniku. Ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej poddane obróbce (za wyjątkiem jajka w farszu), gołąbków nie trzeba zbyt długo gotować. Właściwie wystarczy im czas, aby się dobrze zagrzały, a kapusta stała się całkowicie miękka. Ja w wolnowarze ustawionym na średnie grzanie ("medium") dałam im jakieś 2-2,5 godziny, w piekarniku ustawionym na 170-180 stopni powinno wystarczyć im 45-60 minut, lub nieco więcej, aż kapusta będzie miękka. Naczynie do zapiekania powinno być przykryte. Czas pieczenia zależy także od wielkości gołąbków - moje były malutkie, ponieważ miałam małą kapustkę ;) 

Przygotowanie sosu:

Gdy gołąbki się gotują/pieką spokojnie można przygotować sos. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać nieco tłuszczu i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki i smażyć, aż te zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i śmietanę (jeżeli używamy), dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić, podgrzać przed podaniem.

gołąbki, gołąbki z kasza gryczana i pieczarkami, jak zrobić gołąbki, gołąbki z wolnowara,

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Domowe gołąbki to jest to zjadłbym z ogromną przyjemnością ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...