Bułeczki z pieczarkami
Ten tydzień minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami.
W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach z hamburgerami, najlepszą tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)
We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami. Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje.
W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam.
W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem, którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną.
Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku. Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie.
Dziś natomiast polecam bułeczki z pieczarkami.
Jeżeli podobały się Wam te przepisy i lubicie pieczarki to zapraszam po więcej przepisów z pieczarkami.
Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
Na bułki:
- 500g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 125ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 12g suchych drożdży
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
Na farsz:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- duża szczypta słodkiej i ostrej papryki
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin).
Przygotowanie farszu:
Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić.
Przygotowanie bułeczek:
Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły.
Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 minut lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno.
Marzą mi się takie buły. Świetny (taki nieco łódzki) akcent na zakończenie akcji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! Choc sa dosc czasochlonne ;) I dziekuje za akcje - jak pewnie zauwazylas bardzo ja lubie ;)
Usuńdawno takich nie jadłam,,,aż narobiłaś mi ochoty na te bułeczki
OdpowiedzUsuńGoraco polecam bo sa bardzo dobre ;)
UsuńPieczarki na maśle klasyka:) i te bulki pewnie smaczne, mam smaka:)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować - są idelne do zabrania na wynos ;)
UsuńJakie śliczne, rumiane bułeczki. Idealne na piknik :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! O tak na piknik beda nawadaly sie idealnie! :)
Usuń