wtorek, 26 lipca 2016

Kurczak w sosie koperkowym

Mięsny wtorek 



Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś  wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany jest bazylią północy i bardzo często wykorzystywany jest w kuchni skandynawskiej. Innym charakterystycznym smakiem tamtejszej kuchni jest łączenie smaków słodkich i kwaśnych, co idealnie oddaje sos, który dziś przygotowałam.  Słodko - kwaśny sos koperkowy okazał się fantastyczny i później wyjadałam go tylko z ryżem i muszę przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam!


Kurczak w sosie koperkowym




Składniki

  • 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie pierś)
  • 1 cebula
  • duży pęczek koperku
  • 250ml wody
  • 90g cukru (można dać nieco mniej)
  • 100ml białego octu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 120ml śmietany
  • 750 bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa/masło do smażenia



Kurczak w sosie koperkowym po szwedzku

Przygotowanie


Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż się zeszkli. Dodać pokrojonego na kawałki wielkości kęsa kurczaka i smażyć aż mięso nie będzie surowe.
W międzyczasie do garnka wlać wodę (250ml), dodać cukier i ocet oraz oskubane łodygi kopru. Listki kopru poodrywać, drobno posiekać i odstawić. Wodę z koprem gotować przez 5-10 minut. Dolać do niego bulion, wymieszać i odstawić. 
W rondlu lub na głębokiej patelni przygotować zasmażkę - na niewielkim gazie roztopić masło i dodać mąkę, szybko wymieszać, do powstałej masy stopniowo wlewać wywar z kopru z bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się powoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało. 
W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem. 
Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć z ognia wlać śmietanę z żółtkiem, dokładnie wymieszać i podawać.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

szwedzki slodko-kwasny Kurczak w sosie koperkowym

Smacznego!

Skandynawskie lato 2016

2 komentarze:

  1. Ten sosik musiał być wspaniały. W tym przepisie widać, że nasza polska kuchnia ma wiele cech wspólnych ze skandynawską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sos byl pyszny! Poczatkowo wydawal mi sie nieco za kwasny, ale ostatecznie okazal sie rewelacyjny i z pewnoscia bede go czesciej robic. A kuchnia skandynawska, szczegolnie chyba wlasnie szwedzka ma faktycznie z polska wiele wspolnego, wiecej niz mogloby sie na iperwszy rzut oka wydawac :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...