Printfriendly

Mus szparagowy z krewetkami

Lekki poniedziałek



Gdy tylko zobaczyłam przepis na mus szparagowy z krewetkami na stronie SwedishFood od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przygotowałam go do akcji kulinarnej Skandynawskie Lato 2016. Mus szparagowy z koperkiem i krewetkami okazał się przepyszny, bardzo ładnie się prezentuje i myślę, że może stanowić wspaniałą przystawkę na wytworne przyjęcie. Mus ze szparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party, a goście będą nim zachwyceni!



Składniki

  • 300g zielonych szparagów
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250g ugotowanych krewetek
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz



Przygotowanie


Szparagom poobłamywać zdrewniałe końcówki i krótko gotować w lekko posolonej wodzie, do czasu aż szparagi lekko zmiękną. 
Odlać 1-2 łyżki wody z gotowania i rozpuścić w niej żelatynę.
Szparagi odcedzić i przelać zimną wodą, aby przestały się gotować i zachowały kolor.
Odłożyć kilka główek do dekoracji, a resztę dokładnie zmiksować. Do musu ze szparagów dodać żelatynę, lekko ubitą śmietanę, połowę drobno pokrojonych krewetek oraz koperek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Mus przełożyć do małych szklaneczek i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem udekorować główkami szparagów i pozostałymi krewetkami.


Smacznego!

Skandynawskie lato 2016

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę niesamowicie, jeśli jest choć w połowie tak dobry jak piękny, to musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och tak! Zrobię w następnym sezonie szparagowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco poleca - byl rewelacyjne! Z pewnoscia przypomne o nim na wiosne ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger