Mus szparagowy z krewetkami
25.7.16
4
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
finger food
,
koperek
,
krewetki
,
kuchnia skandynawska
,
kuchnia szwedzka
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
piknik
,
przekąska
,
przystawka
,
szparagi
,
Walentynki
Lekki poniedziałek
Gdy tylko zobaczyłam przepis na mus szparagowy z krewetkami na stronie SwedishFood od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przygotowałam go do akcji kulinarnej Skandynawskie Lato 2016. Mus szparagowy z koperkiem i krewetkami okazał się przepyszny, bardzo ładnie się prezentuje i myślę, że może stanowić wspaniałą przystawkę na wytworne przyjęcie. Mus ze szparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party, a goście będą nim zachwyceni!
Składniki:
- 300g zielonych szparagów
- 1 łyżka żelatyny
- 250g ugotowanych krewetek
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagom poobłamywać zdrewniałe końcówki i krótko gotować w lekko posolonej wodzie, do czasu aż szparagi lekko zmiękną.
Odlać 1-2 łyżki wody z gotowania i rozpuścić w niej żelatynę.
Szparagi odcedzić i przelać zimną wodą, aby przestały się gotować i zachowały kolor.
Odłożyć kilka główek do dekoracji, a resztę dokładnie zmiksować. Do musu ze szparagów dodać żelatynę, lekko ubitą śmietanę, połowę drobno pokrojonych krewetek oraz koperek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mus przełożyć do małych szklaneczek i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem udekorować główkami szparagów i pozostałymi krewetkami.
Smacznego!
Wygląda naprawdę niesamowicie, jeśli jest choć w połowie tak dobry jak piękny, to musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDzieki! Smakuje fantastycznie! :) Polecam!
UsuńOch tak! Zrobię w następnym sezonie szparagowym.
OdpowiedzUsuńGoraco poleca - byl rewelacyjne! Z pewnoscia przypomne o nim na wiosne ;)
Usuń