Printfriendly

Frittata z bobem i pomidorkami

Sobotnie Śniadanie


Weekend to mój ulubiony czas, kiedy mogę spokojnie i bez pośpiechu poszwendać się po kuchni i przygotować fajne śniadanko. Zazwyczaj jest to jakaś potrawa z jajek - jajecznica lub właśnie frittata.  W związku z tym, że jest lato i sezon na warzywa w pełni postanowiłam z tego skorzystać i zrobiłam frittatę z bobem i pomidorkami. Taki włoski omlet jest bardzo smaczny i jak widzicie piękny i kolorowy. Polecam to danie na sobotnie lub niedzielne leniwe śniadanie. Frittatę można przygotować tak na prawdę z dowolnymi dodatkami i jeżeli uda się Wam kupić jeszcze gdzieś szparagi to polecam również frittatę ze szparagami.


Frittata z bobem i pomidorkami


Składniki

  • 2 szalotki bananowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 jajka
  • 1-2 garście ugotowanego i obranego bobu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Frittata z bobem i pomidorkami

Przygotowanie


Na patelni (najlepiej żeliwnej*) roztopić masło i przesmażyć na niej drobniutko posiekaną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Do miseczki wbić jajka, dodać sól i pieprz i delikatnie je roztrzepać. 
Gdy cebula się zeszkli, na patelnie wlać jajka, delikatnie zamieszać i smażyć na niewielkim ogniu, dodać część bobu. Gdy jajka nieco się zetną, ułożyć pomidorki i pozostałą część bobu (chodzi o to, aby warzywa nie zatonęły w jajku, by frittata ładnie wyglądała). 
Na chwilę (2-3 minuty, lub do czasu aż frittata będzie rumiana, uważać aby nie przypalić!) wstawić pod górną grzałkę piekarnika nagrzanego na 75-100 stopni, aby frittata z wierzchu ładnie się przyrumieniła i urosła. Natychmiast podawać.

*Jeżeli nie macie żeliwnej patelni, frittatę można przygotować na zwykłej patelni, trzeba ją wtedy przykryć, nie będzie taka przyrumieniona z wierzchu jak ta wstawiona do piekarnika, ale równie smaczna. 


Frittata z bobem i pomidorkami

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super połączenie i do tego piękne zdjęcie. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje:) Ciesze sie ze sie podioba :)

      Usuń
  2. Uwielbiam fritatte! Ale z bobem jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli tylko lubisz bob to koniecznie musisz ja wyprobowac - jest fantastyczna! :)

      Usuń
  3. szalotki bananowe? nigdy o nich nie słyszałam. ale spróbuje, za bobem dosłownie szaleję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze w Polsce inaczej sie nazywaja, chodzi o te wydluzone szalotki (banana shallots);) Mozna je jednak zastapic innym rodzajem lub mloda cebulka, a nawet dymka ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger