Szwedzka kanapka z krewetkami
12.7.16
5
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
finger food
,
kanapka
,
krewetki
,
kuchnia skandynawska
,
Kulinaria
Dzis wracam do klimatów skandynawskich - Skandynawskie Lato i zapraszam na fantastyczną, szwedzką kanapkę z krewetkami. Jest to sztandarowe danie tego kraju i koniecznie polecam je wypróbować, bo jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące.
Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam je z nim i dopiero położyłam na kanapce i muszę przyznać, że ta wersja bardziej mi smakowała ;)
Składniki:
- 100-150g ugotowanych, małych krewetek
- 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
- 3 łyżki majonezu
- sok z cytryny (do smaku)
- koperek
- sałata
- pieczywo
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W niewielkiej miseczce przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić do smaku salą i pieprzem.
Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim sałatę i jajko, nałożyć sporą ilość sosu, a na nim ułożyć krewetki i przybrać koperkiem.
Druga wersja - krewetki dodać do sosu majonezowo - koperkowego, dokładnie wymieszać i takie kłaść na kanapkę.
Druga wersja - krewetki dodać do sosu majonezowo - koperkowego, dokładnie wymieszać i takie kłaść na kanapkę.
Smacznego!
Jaki cudowny przepis. Nigdy nie jadłam pasty z krewetek, a to jest świetny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog kulinarny https://www.facebook.com/Jaglusia-1607260202937464/
Jadłam! i POLECAM! :)
OdpowiedzUsuńdzieki! :)
UsuńWidzę, że jesteś fanką krewetek, podobnie jak mój mąż. Ja w sumie też je lubię. A propos skandynawskich specjałów z jej udziałem, to robiłam kiedyś skagenrorę - pychotka ;)
OdpowiedzUsuńLubie, szczegolnie takie swiezutkie, soczyste :)
UsuńW sumie te krewetki wymieszane z sosem to jest ta skagenrora ;) bardzo dobre :)