środa, 6 lipca 2016

Łosoś w buraczkach



Dawno nie było u mnie ryby, a te przecież powinno jeść się dość często. Zainspirowałam się kuchnią skandynawską, gdzie je się chyba więcej ryb niż mięsa i przygotowałam dziś ciekawe danie - łososia w buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad.


skandynawski łosoś w buraczkach


Składniki

  • 2 filety łososia ze skórą
  • 1 ugotowany burak (kupuję gotowe)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • koperek - drobno posiekany

skandynawski łosoś w buraczkach

Przygotowanie


Łososia od strony skóry posmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. 
Rybę posolić, popieprzyć i oprószyć niewielką ilością koperku. 
Buraczka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na rybie, tak aby na siebie zachodziły (jak łuska), skropić oliwą, oprószyć koperkiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa w środku (w zależności od wielkości i grubości filetów). Podawać z ziemniaczkami. 

skandynawski łosoś w buraczkach

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie coś dla mnie :) Dziękuję za kolejny przepis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze sei podoba :) Dzieki za akcje! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...