Łosoś w buraczkach
6.7.16
2
bez glutenu
,
kuchnia skandynawska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
łosoś
,
ryba
,
Szybkie (do pół godziny)
Dawno nie było u mnie ryby, a te przecież powinno jeść się dość często. Zainspirowałam się kuchnią skandynawską, gdzie je się chyba więcej ryb niż mięsa i przygotowałam dziś ciekawe danie - łososia w buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad.
Składniki:
- 2 filety łososia ze skórą
- 1 ugotowany burak (kupuję gotowe)
- sól, pieprz
- oliwa
- koperek - drobno posiekany
Przygotowanie:
Łososia od strony skóry posmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.
Rybę posolić, popieprzyć i oprószyć niewielką ilością koperku.
Buraczka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na rybie, tak aby na siebie zachodziły (jak łuska), skropić oliwą, oprószyć koperkiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa w środku (w zależności od wielkości i grubości filetów). Podawać z ziemniaczkami.
Smacznego!
Zdecydowanie coś dla mnie :) Dziękuję za kolejny przepis w akcji :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze sei podoba :) Dzieki za akcje! :)
Usuń