Skandynawska letnia zupa warzywna
Skandynawia może nie kojarzy się warzywami, jednak wbrew pozorom w tamtejszej kuchni używa się ich całkiem sporo. Najlepszym na to przykładem jest ta oto letnia zupa warzywna. Bardzo prosta w przygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam!
Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią i Gin.
Składniki:
Składniki:
- kilka ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 1 cebula
- kawałek pora
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- 1 mały kalafior
- kilka rzodkiewek
- 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- 250ml mleka
- 1 czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą, tak aby zakrywała warzywa. Gdy woda się zagotuje dodać kalafiora podzielonego na różyczki. Zupę przykryć i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać zielony groszek i chwilę gotować.
W niewielkim garnuszku zagotować mleko dodać mąkę i dokładnie wymieszać po czym dodać do zupy, najlepiej przez sitko, aby zupa nie miała grudek. Zupę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać przybraną natką pietruszki i rzodkiewką pokrojoną w plasterki.
Smacznego!
Niesamowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
Usuńzupa z rzodkiewką - musi być ciekawe :)
OdpowiedzUsuńciekawie smakuje:) Polecam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie, pełna warzyw i cudownie letnia! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, dawno nie jadlam takiej warzywnej zupki ;) Polecam!
UsuńPychotka. Oj jakby teraz ktoś dla mnie taką ugotował ;)
OdpowiedzUsuńJak bedziesz miala okazje to zrob - jest smaczna, lekka i taka letnia :)
Usuń