środa, 7 września 2016

Curry z arbuza



Curry z arbuza - to nie żart! próbowaliście kiedyś? Nie? W takim razie biegnijcie po arbuza, bo musicie je koniecznie wypróbować! To owocowe curry jest po prostu rewelacyjne! Przepis na to curry wypatrzyłam w książeczce "50 indyjskich curry" i głównie ze względu na ten przepis ja kupiłam :) Wróciłam do domu i od razu zabrałam się za gotowanie. 
Curry jest słodkie, lekko kwaskowe, no i oczywiście pikantne, ale wszystkie te smaki idealnie komponują się z arbuzem, który wbrew pozorom i moim obawom, nie rozgotował się na papkę, ale pozostał jędrny i soczysty.




Składniki:
  • ćwierć dużego arbuza
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • szczypta kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,25 nasion kminu rzymskiego
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie:


Arbuza pokroić w grube plastry, obrać ze skóry i pozbawić pestek. Pokroić w kawałki wielkości około 2cm. 
2 garście arbuza przełożyć do miksera i zmiksować. Doprawić ostrą papryką, kurkumą i kolendrą, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz solą.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej nasiona kminu przez około 20-30 sekund. Dodać zmiksowanego arbuza, zmniejszyć ogień i powoli gotować, aż sos się nieco zredukuje. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny (do smaku) i gotować jeszcze przez chwile.
Dodać kawałki arbuza, delikatnie mieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aby pokryły się sosem. Natychmiast podawać. 


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący przepis :) Ciekawe jak smakuje takie curry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i polecam wyprobowac - smakuje slodko - arbuzowo z nutka chilli ;)

      Usuń
  2. To najciekawszy przepis, jaki ostatnio widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze:) I polecam wyprobowac - rewelacja! :)

      Usuń
  3. curry i arbuz ? ! wow to coś nowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cos nowego i cos pysznego! Polecam! Ja poczatkowo tez bylam sceptyczna, ale to danie okazalo sie rewelacyjne! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...