poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami

Późna jesień i zima to sezon na brukselkę. Na brytyjskich stołach jest ona częstym gościem, szczególnie w okresie świątecznym. Czasami mam wrażenie, że tutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie warto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty.
Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis na brukselkę w nieco innej odsłonie - pieczoną brukselkę z boczkiem i kasztanami. Danie okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób. 

brukselka pieczona


Brukselkę można podać na wiele sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet marynować. W jej przygotowaniu istotne jest jednak, aby jej nie przegotować, ponieważ nabiera wtedy niezbyt ciekawego, brunatnego koloru i specyficznego smaku. Dobrze komponuje się z parmezanem, octem balsamicznym, bekonem, orzechami, musztarda itp.
Brukselka dzięki wysokiej zawartości błonnika, a niskiej wartości energetycznej może być spożywana przez osoby na diecie odchudzającej. Ponadto brukselka może być źródłem istotnych witamin i minerałów takich jak witamina A, C i K (bardzo dużo) oraz witamin z grupy B, zawiera także sporo żelaza, fosforu i manganu.
A czy Wy lubicie brukselkę? Jak ją przygotowujecie? Podzielcie się swoimi wrażeniami dotyczącymi tego warzywa! 


Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami


Składniki:
  • 500g brukselki
  • 200g gotowych kasztanów
  • 200g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

pomysł  na brukselkę,

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić, pozbawić zewnętrznych, zwiędniętych liści, wrzuć do gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. 
Przełożyć do garnka, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz posiekane kasztany, cukier i oliwę, wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 45-60 minut lub do czasu aż brukselka będzie miękka. Podczas pieczenia kilka razy delikatnie zamieszać. Podawać gorącą.

jak przygotować brukselkę

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Takie cuda - kasztanów nigdy wcześniej nie jadłam. Na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sprobowac! sa na prawde ciekawe w smaku! :)

      Usuń
  2. Ha, fajny przepis :-) Muszę spróbować, może uda Ci się odczarować brukselkę i kasztany, które nie są moim ulubionym specjałem;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje ;) Pieczona brukselka jest bardzo smaczna, smakuje inaczej niz ta tradycyjna z zupy ;) A dodatek kasztanow i bekonu sprawia, ze jest na prawde bardzo smaczna! Polecam!

      Usuń
  3. W tej wersji to może nawet moją drugą połówkę brukselka mogłaby przekonać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyprobowac, moze mu zasmakuje, bo w brew pozorom, to jest na prawde smaczne warzywo ;)

      Usuń
  4. super! Mam boczek w zamrażarce i niebardzo wiedziałam co z nim zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm... To musi być pyszne na pewno spróbuje. I zapraszam do siebie ;)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...