czwartek, 9 lutego 2017

Kremowa zupa ziemniaczana

Płynne Czwartki


Po długiej przerwie wracam z Płynnymi Czwartkami, czyli czwartkowymi przepisami na zupy :) 
Ponieważ jest zima potrzebujemy rozgrzewających i sycących potraw i taką właśnie jest kremowa zupa ziemniaczana, którą dziś przygotowałam. Zupa ziemniaczana nie należny do dietetycznych, tym bardziej, że ta przygotowana została na boczku i z dodatkiem żółtego sera, ale dzięki temu jest bardzo smaczna i aromatyczna! Przygotowanie zupy ziemniaczanej zajmuje nieco czasu, jednak odrobina wysiłku się opłaci, bo jest przepyszna! Mój K., który raczej nie przepada za zupami, zjadł dwie miseczki i jeszcze rozglądał się za dokładką. Przyznał, że ogromną zaletą zupy były skwareczki ;) Mam nadzieję, że osoby dla których będziecie gotować tę zupę również ją docenią. Polecam! 

Dzisiejsza kremowa zupa ziemniaczana powstała w ramach wspólnego gotowania z Anią, Mirabelką i Emilią. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn zobaczyć jakie zupy ziemniaczane one przygotowały!

kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana


Składniki
  • 150g boczku
  • 750g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml mleka
  • 300 ml bulionu/rosołu
  • duża szczypta suszonego tymianku
  • duża szczypta suszonego majeranku
  • sol, pieprz
  • 3 garście żółtego sera
  • dymka do przybrania

kremowa zupa ziemniaczana

Przygotowanie zupy ziemniaczanej


Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przyrumienione.
Gdy powstaną ładne skwareczki należy je odłowić, najlepiej łyżką cedzakową, tak aby tłuszcz, który się z niego wytopił został w garnku.
Do rozgrzanego tłuszczu dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebulę wymieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać tymianek i majeranek, zamieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Jeżeli cebula ma zbyt sucho podlać niewielką ilością wody.
Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki pokrojone w plasterki lub kostkę (aby szybciej się ugotowały). Cebulę wymieszać z ziemniakami i chwilę przesmażyć. Wlać mleko i bulion, tak aby płyn zakrywał warzywa. Przykryć i zagotować, dodać 1 łyżeczkę soli, zmniejszyć gaz i powoli gotować aż ziemniaki będą miękkie, mieszać od czasu do czasu.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zdjąć z ognia i przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę mleka i/lub bulionu. Zmiksowaną zupę podgrzać, dodać 2 garście żółtego sera, zamieszać i podgrzewać do czasu aż ser się roztopi po czym od razu serwować. 
Zupę nalać do miseczek, przybrać żółtym serem, skwareczkami i pokrojoną dymką.

kremowa zupa ziemniaczana

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawa zupka. Mój małżonek byłby zachwycony tymi skwareczkami. Ja również bym taką zjadła z miłą chęcią. Fajnie, że cykl wraca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest bardzo smaczna :) Mojemu tez smakowala glownie ze wzgledu na skwareczki :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...