Printfriendly

Kalafior duszony z chilli



kalafior z chilli
Kalafior duszony z chilli

Kalafior to bardzo popularne w Polsce warzywo, do niedawna jednak kojarzone z intensywnym, dla niektórych niezbyt przyjemnym zapachem, podawanym z przesmażoną na maśle bułką tartą. Dziś chciałabym odczarować to warzywo i pokazać, że kalafiora można podać w ciekawy i nietuzinkowy sposób. 
Kalafior jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej i to właśnie nią inspirowałam się przygotowując dzisiejsze danie. Kalafior duszony z chilli, kuminem i kolendrą smakuje zupełnie inaczej, jest lekko pikantny i niezwykle aromatyczny. Tak przygotowany kalafior może stanowić indywidualne danie, ale także być dodatkiem do mięs czy ryb np. z grilla. Polecam!

jak przygotować kalafiora

Kalafior duszony z chilli


Składniki
  • 1 średni kalafior
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli lub 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra do przybrania

kalafior po indyjsku


Jak zrobić kalafiora duszonego z chilli 



Kalafiora obrać z zewnętrznych liści, podzielić na małe różyczki, dokładnie wypłukać. Różyczki kalafiora wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, gdy olej będzie gorący dodać płatki chilli, nasiona kuminu i gorczycy, kurkumę oraz czosnek (rozgnieciony i pokrojony lub wyciśnięty przez praskę). Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez około minutę aż kumin i gorczyca zaczną strzelać. 
Do przesmażonych przypraw dodać kalafiora, podlać niewielką ilością wody (na około 1 centymetr), przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli dusić kalafiora z chilli do czasu aż będzie miękki (około 10-15 minut). Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, podkręcić gaz i pozwolić, aby woda, o ile jakaś została, odparowała (jeżeli woda się wygotowała, a kalafior nadal jest twardy, należy dolać niewielką ilość i dalej gotować). Gdy kalafior z chilli będzie miękki doprawić solą i podawać ze świeżą kolendrą.  


kalafior na ostro z chilli

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyprobowac, jest bardzo smaczny, idealny jako danie glowne, lub przekaska! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger