Szaszłyki hoisin
25.5.17
10
drób
,
grill
,
grillowanie
,
imbir
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
sos hoisin
,
sos sojowy
,
sriracha
Szaszłyki hoisin |
Sezon grillowy uważam za rozpoczęty!
W końcu zrobiło się ciepło, można wylec do ogródków, parków i na działki i rozpalić grille. Grillowanie to oczywiście nie tylko kiełbaski, jest wiele innych mięs, które można "rzucić" na ruszt oraz cała masa sposobów ich przyrządzania, aby cieszyć się ich fantastycznym smakiem.
W tym roku postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów na dania z grilla, mam nadzieję że się Wam spodobają i wykorzystacie je podczas letnich spotkań z rodziną czy przyjaciółmi.
Jednym z ciekawszych pomysłów na danie z grilla są szaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować szaszłyki hoisin, czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka.
Przygotowanie orientalnych szaszłyków jest niezwykle proste i stosunkowo szybkie, podczas przygotowania dań z grilla należy jednak wziąć pod uwagę czas marynowania. Dlatego grillowanie trzeba dobrze przemyśleć i zaplanować z wyprzedzeniem, aby się nim w pełni cieszyć.
Szaszłyki hoisin
- 3-4 udka z kurczaka (wyfiletowane)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrego sosu chilli - sriracha
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki sosu hoisin
- kawałek imbiru o długości około 2cm
- dymka
Inne:
- szpadki do szaszłyków
- sos sojowy do podania (opcjonalnie)
Jak przygotować szaszłyki hoisin:
Udka z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotowanie marynaty hoisin:
Czosnek wycisnąć przez praskę lub rozgnieść, a następnie drobniutko posiekać. Do miski przełożyć czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki marynaty: sos sriracha, sos sojowy, cukier, sos hoisin i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, aby cukier sie rozpuścił.
Do marynaty dodać kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut do 4 godzin.
Przygotowanie szaszłyków hoisin:
Dymkę pokroić na około 2cm kawałki.
Kurczaka nadziewać na szpadki na przemian z dymką.
Szaszłyki hoisin grillować po około 5 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso przy patyczku nie będzie surowe.
Świetnie, że postawiłaś na mięso tłustsze, aniżeli popularne piersi z kurczaka. Z pewnością wpłynęło to pozytywnie na smak. Takie szaszłyki idealnie wpasowałyby się w gust mojego Połówka.
OdpowiedzUsuńTak, mieso z udek jest o wiele bardziej soczyste, a co za tym idzie - smaczniejsze ;) Moze w takim razie musisz mu takie zrobic? :)
UsuńNa pewno! Tym bardziej, że w przepisie jest sos sriracha. To musiało być pikantne ;)
UsuńNie bylo az takie ostre ;)
UsuńWyglądają pysznie, zrobię je w sobotę na grillu :)
OdpowiedzUsuńPolecam goraco! Sa bardzo smaczne! :)
UsuńTajemnicza ta nazwa ;) sos hoisin - nigdy nie miałam takiego w kuchni! ;) Szaszłyki wyglądają bardzo smakowicie! świetne danie na grilla.
OdpowiedzUsuńSzaszlyki sa super i wlasnie idealne na grilla. Sos hoisin to chinski gesty sos na basie soi i sliwek, bardzo smaczny, polecam. Do kupienia w marketach na dziale z orientalna zywnoscia ;)
Usuńja najbardziej zajadam się bananem z grila :D bardzo lubię też tofu i kolby kukurydzy
OdpowiedzUsuńDla mnie na grillu musi byc miesko ;) Ale kukurydza z grilla tez jest fajna :)
Usuń