Printfriendly

Szaszłyki hoisin


szaszłyki z grilla
Szaszłyki hoisin

Sezon grillowy uważam za rozpoczęty! 
W końcu zrobiło się ciepło, można wylec do ogródków, parków i na działki i rozpalić grille. Grillowanie to oczywiście nie tylko kiełbaski, jest wiele innych mięs, które można "rzucić" na ruszt oraz cała masa sposobów ich przyrządzania, aby cieszyć się ich fantastycznym smakiem. 

W tym roku postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów na dania z grilla, mam nadzieję że się Wam spodobają i wykorzystacie je podczas letnich spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. 

Jednym z ciekawszych pomysłów na danie z grilla są szaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować szaszłyki hoisin, czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka. 
Przygotowanie orientalnych szaszłyków jest niezwykle proste i stosunkowo szybkie, podczas przygotowania dań z grilla należy jednak wziąć pod uwagę czas marynowania. Dlatego grillowanie trzeba dobrze przemyśleć i zaplanować z wyprzedzeniem, aby się nim w pełni cieszyć.


szaszłyki na sposób orientalny

Szaszłyki hoisin



Składniki:
  • 3-4 udka z kurczaka (wyfiletowane)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrego sosu chilli - sriracha
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • kawałek imbiru o długości około 2cm
  • dymka
Inne:
  • szpadki do szaszłyków
  • sos sojowy do podania (opcjonalnie)

jak zrobić szaszłyki

Jak przygotować szaszłyki hoisin:


Udka z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie marynaty hoisin:


Czosnek wycisnąć przez praskę lub rozgnieść, a następnie drobniutko posiekać. Do miski przełożyć czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki marynaty: sos sriracha, sos sojowy, cukier, sos hoisin i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, aby cukier sie rozpuścił. 

Do marynaty dodać kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut do 4 godzin. 

Przygotowanie szaszłyków hoisin:


Dymkę pokroić na około 2cm kawałki.
Kurczaka nadziewać na szpadki na przemian z dymką.
Szaszłyki hoisin grillować po około 5 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso przy patyczku nie będzie surowe. 

Szaszłyki hoisin podawać udekorowane dymką z ulubioną sałatką i pomidorkami.

dania z grilla

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Świetnie, że postawiłaś na mięso tłustsze, aniżeli popularne piersi z kurczaka. Z pewnością wpłynęło to pozytywnie na smak. Takie szaszłyki idealnie wpasowałyby się w gust mojego Połówka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mieso z udek jest o wiele bardziej soczyste, a co za tym idzie - smaczniejsze ;) Moze w takim razie musisz mu takie zrobic? :)

      Usuń
    2. Na pewno! Tym bardziej, że w przepisie jest sos sriracha. To musiało być pikantne ;)

      Usuń
    3. Nie bylo az takie ostre ;)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie, zrobię je w sobotę na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tajemnicza ta nazwa ;) sos hoisin - nigdy nie miałam takiego w kuchni! ;) Szaszłyki wyglądają bardzo smakowicie! świetne danie na grilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szaszlyki sa super i wlasnie idealne na grilla. Sos hoisin to chinski gesty sos na basie soi i sliwek, bardzo smaczny, polecam. Do kupienia w marketach na dziale z orientalna zywnoscia ;)

      Usuń
  4. ja najbardziej zajadam się bananem z grila :D bardzo lubię też tofu i kolby kukurydzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie na grillu musi byc miesko ;) Ale kukurydza z grilla tez jest fajna :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger