Słodko - kwaśny kurczak z makaronem i papryką
Dziś wpadłam na pomysł przyrządzenia lekkiego, wiosennego obiadu. Miałam ochotę na danie z makaronem, do którego dodałam paprykę, pierś z kurczaka, kilka dodatków i ...
... spróbujcie sami - wyśmienity obiadek.
Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały.
Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu.
Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem.
Wszystko wymieszać i przez chwilę podgrzewać.
Podawać na ciepłych talerzach lub miseczkach, popruszone parmezanem.
... spróbujcie sami - wyśmienity obiadek.
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1-2 cebule biała lub czerwona
- podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 20 - 25 dkg makaronu (świderki, kokardki, muszelki, itp)
- 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub 1/4 łyżki suszonej
- sól, pieprz
- starty parmezan (opcjonalnie)
W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki, musztardę, skórkę i sok z cytryny, miód, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pierś z kurczaka i pozostawić do marynowania.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu.
Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem.
Wszystko wymieszać i przez chwilę podgrzewać.
Podawać na ciepłych talerzach lub miseczkach, popruszone parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.