wtorek, 7 czerwca 2011

Słodko - kwaśny kurczak z makaronem i papryką

Dziś wpadłam na pomysł przyrządzenia lekkiego, wiosennego obiadu. Miałam ochotę na danie z makaronem, do którego dodałam paprykę, pierś z kurczaka, kilka dodatków i ...  
... spróbujcie sami - wyśmienity obiadek.

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1-2 cebule biała lub czerwona
  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 20 - 25 dkg makaronu (świderki, kokardki, muszelki, itp) 
  • 2 ząbki czosnku  - przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub 1/4 łyżki suszonej
  • sól, pieprz
  • starty parmezan (opcjonalnie)

W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki, musztardę, skórkę i sok z cytryny, miód, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pierś z kurczaka i pozostawić do marynowania.


W międzyczasie ugotować makaron al dente.

Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały.


Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu.
Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem.
 
Wszystko wymieszać i przez chwilę podgrzewać.

Podawać na ciepłych talerzach lub miseczkach, popruszone parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...