czwartek, 28 lipca 2011

Kurczak z morelami

Dziś miałam ochotę na danie kuchnii indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu.


  • 2 piersi kurczaka
  • 12 suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • 1 goździk
  • 1 laska cynamonu
  • pół łyżeczki kminu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz
Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości wody razem z rodzynkami i goździkiem przez około 10-15 minut.
Kurczaka pokoić w drobna kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski.
Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut. 
Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje.

Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.






Smacznego!
Kurczak orientalnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...