Kurczak z morelami
Dziś miałam ochotę na danie kuchnii indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu.
- 2 piersi kurczaka
- 12 suszonych moreli
- garść rodzynek
- 1 goździk
- 1 laska cynamonu
- pół łyżeczki kminu
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200ml bulionu warzywnego
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości wody razem z rodzynkami i goździkiem przez około 10-15 minut.
Kurczaka pokoić w drobna kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski.
Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut.
Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.