Kurczak w sosie z nerkowców
16.8.11
1
curry
,
danie główne
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
orzechy
,
Szybkie (do pół godziny)
Kolejny przykład prostego i szybkiego dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z orzechów nerkowca.
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki rodzynek
- 200 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 200 ml wody
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna
- 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- olej do smażenia
- chlebek naan lub ryż
Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól. Zmiksować na jednolitą masę.
W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut.
Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut.
Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut).
Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan lub ryżem.
Bardzo mi się to podoba, chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuń