wtorek, 16 sierpnia 2011

Kurczak w sosie z nerkowców

Kolejny przykład prostego i szybkiego dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z orzechów nerkowca.


  • 2 średnie cebule 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 200 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • olej do smażenia
  • chlebek naan lub ryż

Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól. Zmiksować na jednolitą masę. 

W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut. 

Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut. 

Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut).

Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan lub ryżem. 


 


Kurczak orientalnie

1 komentarz:

  1. Bardzo mi się to podoba, chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...