niedziela, 21 sierpnia 2011

Makaron w sosie tuńczykowym

Dziś, bardzo proste i szybkie danie dla fanów tuńczyka. Makaron w sosie tuńczykowym to idealna potrawa na błyskawiczny obiad, dla kulinarnych leniuszków i/lub laików, polubią go także studenci, ponieważ jest tani w przygotowaniu i nie trzeba do niego żadnych wyrafinowanych składników. 






Składniki:
  • 3 garście makaronu  (najlepiej świderki)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie lub oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 2 łyżki sosu sweet chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, papryka
Przygotowanie:

Ugotować makaron.
Na głębokiej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek (jeżeli używamy tuńczyka w oleju, do smażenia najlepiej wykorzystać właśnie ten olej). Dodać tuńczyka, chwilę smażyć, wlać pomidory i smażyć aż sos się zagotuje, dodać oliwki, zioła i przyprawy. Pod koniec dodać sosu sweet chilli, wg uznania, jeżeli chcemy mieć sos nieco ostrzejszy i słodszy wlać więcej sosu, smak jest bardzo ciekawy, jeżeli nie chcemy, aby danie było ostre czy lekko słodkie pomijamy ten składnik. 
Do ugotowanego sosu dodajemy makaron, delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie pokrył kluseczki.




Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...