poniedziałek, 22 sierpnia 2011

SAŁATKA SZPINAKOWA

Przepis na tę bardzo prostą, banalną wręcz sałatkę, jednakże niesamowicie smaczną, o fantastycznym słodko - kwaśnym smaku, dostałam od mojej koleżanki, u której spędziłyśmy piątkowy wieczór na babskich plotkach. 
Sałatka wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów zieleniny i wegetarian. 


Składniki:
  • pół paczki świeżego szpinaku
  • 2 surowe marchewki starte na grubej tarce
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • garść migdałów w płatkach
Przygotowanie:

Szpinak wypłukać i dobrze odsączyć.
Na suchej patelni uprażyć migdały aż lekko zbrązowieją.
W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać ocet balsamiczny i miód. Proporcje miodu i octu mogą być różne w zależności od upodobań, czy sałatka ma być słodsza i delikatna czy bardziej kwaśna i nieco ostrzejsza.
Szpinak przełożyć do dużej miski, dodać startą marchewkę, wlać sos, dodać migdały i delikatnie wymieszać. Podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...