Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem
30.8.11
4
awokado
,
kuchnia azjatycka
,
Kulinaria
,
łosoś wędzony
,
ogórek
,
papryczka chilli
,
sałatka
,
sos sojowy
,
sweet-chilli
,
Wielkanoc
W lodówce miałam paczkę wędzonego łososia i nieodpartą ochotę skonsumowania go w jakiś oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:)
Skladniki:
- 200g wędzonego łososia
- pół zielonego ogórka
- pół dojrzałego, miękkiego awokado
Dresing*
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego "light"
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować dresing - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił.
Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem.
*Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony! wlewać po trochu i próbować.
Smacznego!
Wyglada bardzo smacznie! Nie jestem wielka fanka awokado, ale w tym polaczeniu musi dobrze smakowac.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się tak podany łosoś. Lekki i do tego aromatyczny- to lubię;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dzięki! Ta sałatka jest na prawdę bardzo smaczna i efektowna. Polecam!:)
OdpowiedzUsuńale apetyczna sałatka.
OdpowiedzUsuń