wtorek, 30 sierpnia 2011

Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

W lodówce miałam paczkę wędzonego łososia i nieodpartą ochotę skonsumowania go w jakiś oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:)

Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

Skladniki:
  • 200g wędzonego łososia
  • pół zielonego ogórka
  • pół dojrzałego, miękkiego awokado

Dresing*
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego "light"
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować dresing - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił.
Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. 
*Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony! wlewać po trochu i próbować.



Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglada bardzo smacznie! Nie jestem wielka fanka awokado, ale w tym polaczeniu musi dobrze smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się tak podany łosoś. Lekki i do tego aromatyczny- to lubię;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki! Ta sałatka jest na prawdę bardzo smaczna i efektowna. Polecam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...