piątek, 23 września 2011

Leczo

Jednym z dań, które nieodłącznie kojarzą mi się z latem i wczesną jesienią jest leczo. To oryginalnie węgierskie danie zadomowiło się u nas i często gości w polskich domach. Przez wiele osób zostało zmodyfikowane i dostosowane do własnych smaków. Dziś chciałabym podać Wam przepis na leczo, które gościło w moim domu rodzinnym. Jest to danie bardzo łatwe i stosunkowo szybkie do przygotowania - idealne na letnie wieczory do podania jako obiadokolacja. Polecam szczególnie ze świeżym pieczywem.


leczo wegierskie


Składniki:
  • 1kg papryki (różnokolorowa)
  • 1kg cebuli
  • 1kg pomidorów
  • 2 papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy
  • słodka, ostra i wędzona papryka (do smaku)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano (uzylam suszonych ziol)
Przygotowanie:

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. 
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. 
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz z boczku przelać do garnka, rozgrzać i przesmażyć na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Warzywa smażyć przez kilkanaście minut, a gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. Do warzyw dodać przyprawy (paprykę słodką ostra i wędzoną), zioła (bazylie i oregano) oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Gdy się przyrumieni dodać ja do warzyw. Gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty i aromatyczny. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.

jak zrobić leczo

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Leczo to bardzo fajne, uniwersalne danie. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię i muszę przyznać że wyszlo rewelacyjne;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...