wtorek, 4 października 2011

Stek z nowej patelni

W weekend nabyłam wspaniałą, żeliwną patelnię do grilowania i postanowiłam ją jak najszybciej przetestować. Najpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie wypiec. Po tym zabiegu nadaje się do użycia, jednak co jakiś czas trzeba go powtarzać.

Skladniki:
  • 2 cienkie steki
  • tymianek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Steki posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Patelnie dobrze rozgrzać, położyć steki i smażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować).

Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • pół szklanki wina
Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje.

Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...