Stek z nowej patelni
W weekend nabyłam wspaniałą, żeliwną patelnię do grilowania i postanowiłam ją jak najszybciej przetestować. Najpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie wypiec. Po tym zabiegu nadaje się do użycia, jednak co jakiś czas trzeba go powtarzać.
Skladniki:
- 2 cienkie steki
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Steki posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Patelnie dobrze rozgrzać, położyć steki i smażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować).
Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- pół szklanki wina
Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje.
Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.