poniedziałek, 3 października 2011

Makaron ze szpinakiem i bekonem

Po powrocie z pracy, często jestem zmęczona i wolałabym usiąść i zrelaksować się na kanapie, a nie stać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce swieży szpinak, postanowiłam przygotować banalne, ale smaczne i zdrowe danie - makaron ze szpinakiem z dodatkiem bekonu na ostro. 

  • paczka świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • makaron świderki
  • kilka plastrów bekonu
  • sól, pieprz
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki.
W międzyczasie na jednej patelni usmażyć bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm.
Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną.
Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją objętość, można podlać odrobiną wody. Po chwili dodać bekon i makaron, dokładnie wymieszać pozostawiając patelnię na palniku, aby przestudzone składniki się podgrzały. 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...