Makaron ze szpinakiem i bekonem
Po powrocie z pracy, często jestem zmęczona i wolałabym usiąść i zrelaksować się na kanapie, a nie stać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce swieży szpinak, postanowiłam przygotować banalne, ale smaczne i zdrowe danie - makaron ze szpinakiem z dodatkiem bekonu na ostro.
- paczka świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- makaron świderki
- kilka plastrów bekonu
- sól, pieprz
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki.
W międzyczasie na jednej patelni usmażyć bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm.
Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną.
Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją objętość, można podlać odrobiną wody. Po chwili dodać bekon i makaron, dokładnie wymieszać pozostawiając patelnię na palniku, aby przestudzone składniki się podgrzały.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.