wtorek, 22 listopada 2011

Jajecznica z sosem sweet-chilli

Wczoraj na kolację przygotowałam sobie na szybko jajecznicę. Początkowo zdecydowałam nie wrzucać tego przepisu na bloga, nie zrobiłam więc zdjęcia i szybko ją pochłonęłam, ponieważ byłam bardzo głodna. Później jednak usiadłam przy komputerze, zaczęłam przeglądać przepisy i natknęłam się na wpis o jajecznicy, czy raczej o wariacjach na jej temat;) I pomyślałam, że przecież miał to być blog o CODZIENNYM gotowaniu - szybkim, prostym, nieskomplikowanym, dlatego też postanowiłam przedstawić moją wersję rozbełtanych jajek z patelni:) 

  • kilka gałązek grubego szczypioru
  • kilka plasterków wędliny
  • pół małej papryczki chili
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, paryka
  • sos sweet-chilli 
  • łyżka masła
Na patelni roztopić masło, przesmażyć szczypior, wędlinę i papryczkę chili. Wbić jajka, doprawić do smaku i delikatnie mieszać. Ja lubię jajecznicę wilgotną, czyli lekko ściętą, więc gdy tylko białko zaczyna się ścinać, zdejmuję patelnię z ognia chwilę jeszcze mieszam i gotowe.

Nakładamy na talerz, polewamy sosem sweet-chilli (wg uznania).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...