niedziela, 20 listopada 2011

Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastosowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;) 
Ostatecznie zdecydowałam się na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnością będą zachwyceni tym daniem).


Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

Składniki:
  • 1 pierś z kaczki
  • przyprawa "pięć smaków"
  • 4 gałązki grubego szczypioru
  • 4 małe pak choi
  • 100ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 gwiazdki anyżu
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

Przygotowanie gruszki:

Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W rondelku z grubym dnem roztopić 3 łyżki cukru pudru. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się  z cukrem. Włożyć gruszki, dodać gwiazdkę anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki owoce nie zmiękną.

Przygotowanie piersi z kaczki:

Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona, złota i chrupiąca, następnie przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior i pak choi. Podlać bulionem i sosem sojowym, dodać miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać.

Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

Smacznego!

* pak choi - kapusta chińska (nie mylić z kapustą pekińską)

2 komentarze:

  1. Mięsko super, aromatyczne, zamiast pak choi niedostępnego w real M1 kupiłam coś podobnego-tak mi się wydaje:)- cykorię. Pozdrowienia ze Stokowskiej i dzięki za smaczny pomysł na zagospodarowanie kaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sei za przepis sie przydal:) Mowiac szczerze, ja jeszcze nie probowalam cykorii i trudno mi ocenic czy moze byc zastepstwem, ale skoro smakowala to najwazniejsze:)
    Rowniez pozdrawiam i polecam inne przepisy;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...