Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi
Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastosowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)
Ostatecznie zdecydowałam się na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnością będą zachwyceni tym daniem).
- 1 pierś z kaczki
- przyprawa "pięć smaków"
- 4 gałązki grubego szczypioru
- 4 małe pak choi
- 100ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 gruszka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie gruszki:
Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W rondelku z grubym dnem roztopić 3 łyżki cukru pudru. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się z cukrem. Włożyć gruszki, dodać gwiazdkę anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki owoce nie zmiękną.
Przygotowanie piersi z kaczki:
Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona, złota i chrupiąca, następnie przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior i pak choi. Podlać bulionem i sosem sojowym, dodać miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać.
Smacznego!
* pak choi - kapusta chińska (nie mylić z kapustą pekińską)
Mięsko super, aromatyczne, zamiast pak choi niedostępnego w real M1 kupiłam coś podobnego-tak mi się wydaje:)- cykorię. Pozdrowienia ze Stokowskiej i dzięki za smaczny pomysł na zagospodarowanie kaczki
OdpowiedzUsuńCiesze sei za przepis sie przydal:) Mowiac szczerze, ja jeszcze nie probowalam cykorii i trudno mi ocenic czy moze byc zastepstwem, ale skoro smakowala to najwazniejsze:)
OdpowiedzUsuńRowniez pozdrawiam i polecam inne przepisy;)