środa, 2 listopada 2011

Warzywne "risotto" mamusi

Jesień to taka pora kiedy, gdy byłam dzieckiem, prawie w każdy weekend na stole pojawiało się warzywne "risotto", a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie.
W domu do tej pory nazywamy to danie "risottem", mimo ze tak na prawdę jest to zapiekanka ryżowa z warzywami i z prawdziwym włoskim risottem ma niewiele wspólnego. 



Skladniki:
  • 4 dorodne marchewki
  • 3 ładne pietruszki
  • kawałek selera (ćwierć)
  • 1 por
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled!
  • pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie, oregano
  • kawałek żółtego sera
Przygotowanie:

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły się tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą al dente. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła.
Na patelni, na maśle, przesmażyć ryż aż lekko zbrązowieje, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i poprószyć papryką.


Smacznego!

Po prostu Risotto

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...