środa, 23 listopada 2011

Wieprzowina w pięciu smakach

Po kaczce na sposób azjatycki, miałam straszną ochotę na coś o podobnym smaku: słodkie, sojowe i pachnące egzotycznymi przyprawami - cynamonem, anyżem i goździkami. Podpatrzyłam kilka przepisów i w efekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie -wieprzowinę w pięciu smakach.


Wieprzowina w pięciu smakach


Składniki:
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łodyg grubego szczypioru
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"
  • pół laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • pół opakowania makaronu jajecznego
  • łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dobrze odsączyć.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przyprawy: cynamon, anyż, imbir, czosnek i przyprawę w pięciu smakach, dodać sos sojowy i miód, poczekać aż się zagotuje, dodać szczypior i paprykę. Gdy warzywa pokryją się mieszanką przypraw dodać mięso. Smażyć często mieszając, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać sosu sojowego i/lub miodu. Gdy mięso będzie usmażone dodać makaron, dobrze wymieszać, chwilę przesmażyć, posypać sezamem i podawać. 

Wieprzowina w pięciu smakach

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Sama przymierzam się do 5 smaków już od jakiegoś czasu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! danie jest naprawdę bardzo smaczne i aromatyczne;) W weekend zamierzam przygotować wersję z kurczakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...