Krem selerowy
O przygotowaniu takiej zupy myślałam już od dawna, jednak jakoś nigdy się nie składało. Po świętach zostało jednak trochę warzyw, w tym wielki kawałek selera, postanowiłam więc ugotować tę zupę.
Smacznego!
- duży korzeń selera
- średnia cebula
- kawałek świeżego imbiru
- duży ząbek czosnku
- tymianek
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 duża dojrzała gruszka
- sól, pieprz
- olej z chili
Drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir przesmażyć na oleju, ja użyłam oleju z chili, ponieważ chciałam dodać tej zupie nieco pikanterii. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę selera, zalać bulionem i powoli gotować pod przykryciem. Po około 15 minutach dodać gruszkę. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować i podawać.
Smacznego!
Swietna, gesta i pozywna - bede musiala wyprobowac!
OdpowiedzUsuń