Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem
19.3.12
2
batat
,
curry
,
danie główne
,
indyk
,
kuchnia azjatycka
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
mleko kokosowe
,
słodki ziemniak
Lubię wszelkiego rodzaju curry, choć wiem, że na blogu pojawiają się one dość rzadko. Postanowiłam to zmienić i myślę że w najbliższym czasie dodam kilka takich przepisów. Ostatnio miałam w domu słodki ziemniak (batat) i postanowiłam go jakoś wykorzystać. Wybór padł na ciekawie zapowiadające się curry z mlekiem kokosowym. W oryginalnym przepisie głównym jego składnikiem miał być kurczak, ja jednak miałam bardzo ładne filety z piersi indyka i to z nich postanowiłam przygotować tę potrawę. Połączenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i słodkiego ziemniaka nadaje tej potrawie wspaniały smak.
Skladniki:
- 300g piersi z indyka (kurczaka)
- 1 słodki ziemniak (średniej wielkości)
- szczypta tymianku
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki przyprawy curry
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- puszka (400ml) mleczka kokosowego
- 2 kłącza trawy cytrynowej
- sól
- cytryna
- czerwona papryczka chili
- dymka
- olej
- chlebek nan/ryż
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka.
Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości.
Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cukier, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.
W międzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać go niewielką ilością tymianku) gdy się zrumieni, przełożyć go do mięsa, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut aż wszytko będzie miękkie.
Podawać z chlebkiem nan lub ryżem. Curry nałożyć na talerz, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili, dymką oraz ćwiartkami cytryny (danie nabiera nieco innego smaku, gdy delikatnie skropimy je sokiem z cytryny).
Smacznego!
Ja tez jestem wielka fanka wszelkiej masci curry. Batatow w kuchni uzywam zdecydowanie za rzadko - bede musiala to zmienic!
OdpowiedzUsuńTak curry to niewyczerpany zasob mozliwosci i kombinacji:)
OdpowiedzUsuń