Printfriendly

Najprostsze ciasto z galaretką i truskawkami

lub innymi owocami. 
Jak już zapewne wiecie nie jestem mistrzynią cukiernictwa i desery spotkać można u mnie niezmiernie rzadko, a jeśli już to są one bardzo proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. 
Podobnie rzecz ma się z ciastem które chciałabym Wam dziś zaproponować. Jest ono banalne w przygotowaniu, choć może zająć nieco czasu ze względu na galaretkę, która musi osiągnąć odpowiednią konsystencję i trzeba jej pilnować, dlatego też przygotowanie ciasta z galaretka trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu. 

Najprostsze ciasto z galaretką i truskawkami

Skladniki:
  • Gotowy spód do ciasta 
  • 0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody)

Możecie użyć innych, ulubionych, sezonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku. 
Pamiętajcie, aby do ciasta z galaretką NIE używać owoców kiwi i ananasów, ponieważ na nich galaretka nie tężeje!

Przygotowanie:

Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu (można zalać nieco mniejszą ilością wody), dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 
Owoce umyć i odstawić aby obeschły, truskawki przekroić wzdłuż na pół i ułożyć płaską częścią na cieście.
Gdy galaretka ostygnie można ją wstawić do lodówki, aby szybciej gęstniała, należy jednak o niej pamiętać i mieszać od czasu do czasu i co najważniejsze - nie zapomnieć o niej;) Zalać ciasto galaretką, gdy będzie na wpół płynna. Wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie się ścięła, najlepiej na noc.

Najprostsze ciasto z galaretką i truskawkami


Najprostsze ciasto z galaretką i truskawkami

Smacznego


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! i jest naprawdę bardzo smaczne ;) w końcu jest z truskawkami ;)

      Usuń
  2. Tak, galaretki to są złośliwe bestie i jak się na nie na przykład czeka, to akurat nie chcą się ściąć. Ale spróbuj taką zostawic na chwilę bez nadzowru i już twarda! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dokladnie tak jak piszesz :) Ale tym razem ja przypilnowalam i udalo mi sie ja "zlapac" w odpowiedniej chwili i przy odpowiedniej konsystencji, ale nie raz mialam tak ze zalalam zbyt zadka i wtedy cala przeleciala przez ciasto, albo sciela sie calkiem i mozna bylo ja tylko wyjadac lyzeczka ;)

      Usuń
  3. Zrobiłam tylko że z brzoskwiniami. Pycha!! Galaretka się udała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z brzoskwinią to świetny pomysł! Cieszę się, że galaretka się udała ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger