Herbata z miętą
2.2.14
1
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
herbata
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
mięta
,
Napoje
Po raz pierwszy piłam herbatę z mięta w Tunezji i muszę przyznać, że niezmiernie mi ona smakowała. Była po prostu przepyszna. Bardzo słodka, miętowa, ale dzięki temu niezmiernie orzeźwiająca, wspaniale gasi pragnienie. W krajach arabskich taką herbatę pija się o każdej porze dnia, często serwowana jest na powitanie gości, ale także do zwykłego posiłku. Polecam ja szczególnie na letnie dni.
Z Tunezji przywiozłam także tradycyjne szklaneczki w których pija się tam herbatę. Więcej o moich kulinarnych pamiątkach z podróży i o tym co zazwyczaj przywożę z wakacji możecie przeczytać w osobnym wpisie.
Z Tunezji przywiozłam także tradycyjne szklaneczki w których pija się tam herbatę. Więcej o moich kulinarnych pamiątkach z podróży i o tym co zazwyczaj przywożę z wakacji możecie przeczytać w osobnym wpisie.
Składniki:
- 4 łyżeczki czarnej herbaty
- 4-5 łyżeczek cukru
- kilka gałązek mięty
- wrzątek
Przygotowanie:
Do dzbanka wrzucić kilka gałązek mięty, herbatę i cukier, zalać wrzątkiem. Parzyć przez kilka minut. Do szklaneczek włożyć po gałązce mięty i zalać herbatą.
Smacznego!
Przepis na tę wspaniałą herbatę dodaję do festiwalu kuchni arabskiej
Chętnie skosztowałabym takiej herbatki i tak pięknie podanej :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com