poniedziałek, 3 lutego 2014

Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

Przepis na sałatkę pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycąpochodzi z kuchni irańskiej, choć różne wariacje na jej temat można znaleźć w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdrowa i bardzo orzeźwiająca. Jest wspaniałym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a może także stanowić doskonałą, lekka przekąskę np. na lunch do pracy. Polecam!


Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

Składniki:
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posikanej świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Ogórka i pomidory pokroić w niedużą kostkę, cebule w drobniutka. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzoną. 


Sałatkę dodaje do akcji kulinarnych Warzywa Straczkowe oraz do Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanych przez Panne Malwinne z bloga Filozofia smaku.

Smacznego

 VI Festiwal Kuchni Arabskiej


!

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię ciecierzycę, z chęcią bym zjadła taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam, bo jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie suróweczki do obiadu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i mam nadzieję, że uda mi się dodać jeszcze jakiś przepis ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...