Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą
3.2.14
6
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
ciecierzyca
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
mięta
,
ogórek
,
pomidory
,
sałatka
Przepis na sałatkę pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycąpochodzi z kuchni irańskiej, choć różne wariacje na jej temat można znaleźć w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdrowa i bardzo orzeźwiająca. Jest wspaniałym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a może także stanowić doskonałą, lekka przekąskę np. na lunch do pracy. Polecam!
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 ogórek wężowy
- 1 mała czerwona cebula
- pół puszki ciecierzycy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki posikanej świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka i pomidory pokroić w niedużą kostkę, cebule w drobniutka. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzoną.
Sałatkę dodaje do akcji kulinarnych Warzywa Straczkowe oraz do Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanych przez Panne Malwinne z bloga Filozofia smaku.
bardzo lubię ciecierzycę, z chęcią bym zjadła taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńGoraco polecam, bo jest przepyszna :)
UsuńUwielbiam takie suróweczki do obiadu :))
OdpowiedzUsuńO tak była pyszna! :)
UsuńWitam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Dziękuję i mam nadzieję, że uda mi się dodać jeszcze jakiś przepis ;)
Usuń