środa, 5 lutego 2014

Rajma Masala

W ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu. Curry to nosi nazwę rajma masala - jest to czerwona fasola w pysznym, pomidorowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca. 
Wraz ze mną rajma masalę przygotowały Panna Malwinna i Maggie.


Rajma Masala, potrawka z czerwonej fasoli

Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
Pasta cebulowa:
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • kawałek laski cynamonu (2cm)
  • 3 goździki
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu
  • 1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości)

potrawka z czerwonej fasoli

Przygotowanie:

Pasta cebulowa
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, goździki, nasiona kolendry i kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę.

Curry
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan.


potrawka z czerwonej fasoli

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...