Rajma Masala
W ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu. Curry to nosi nazwę rajma masala - jest to czerwona fasola w pysznym, pomidorowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca.
Wraz ze mną rajma masalę przygotowały Panna Malwinna i Maggie.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Pasta cebulowa:
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- kawałek laski cynamonu (2cm)
- 3 goździki
- 1 łyżka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki nasion kminu
- 1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości)
Pasta cebulowa
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, goździki, nasiona kolendry i kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę.
Curry
Curry
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.